Föreläsningsturné i Dalarna 2020

Under vecka 3 besöktes flera skolor i Dalarna med föreläsningen ”ingen skulle bry sig om du dog”, något bland andra Dalarnas Tidningar rapporterade om. Målet med turnén var att få komma hem och dela berättelserna jag berättat för tusentals ungdomar hittills, men den gång med ungdomar som växer upp i samma områden som jag en gång gjort.

”Vi har lyssnat på så många föreläsare, men ingen har varit så bra och inspirerande som du

Under 60 minuter berättade jag om sjukdomen jag drabbades av, hur den påverkade mig, att mobbningen var hela orsaken och hur livsavgörande – ned på en biologisk nivå – vårt sätt att kommunicera med varandra är. Få föreläsningar har gett så mycket respons efteråt som denna turné gjort och om du var där vill jag tacka dig för att du lyssnade.

Till dig som blir mobbad så finns det en otrolig styrka i att våga berätta om det. En av det stora anledningarna till att mobbning fortsätter existera är för att dom som drabbas tvingas till tystnad och ofta möts av oförståelse. Enda sättet av bryta sig ur det är att berätta om det. Igen och igen och igen och igen. Tillslut kommer någon lyssna och hjälpa. Att våga berätta vad du blir utsatt för kommer vara bland det jobbigaste men modigaste du någonsin gör.

 

Du som mobbar och ser på när mobbning sker. Skadan du orsakar syns inte alltid men den sker fysiskt i hjärnan. Det två bilderna bredvid varandra är beviset för att skadorna som mobbning orsakar är verkliga, och farliga.

I denna studio visar bilden till vänster visar en frisk hjärna hos en man i 30 års åldern som växt upp i ett tryggt hem och aldrig varit mobbad. Bilden till höger visar en annan persons hjärna i samma ålder som växt upp med alkoholiserade föräldrar och blivit mobbad större delen av livet. Skadorna mobbningen och den otrygga uppväxten med elaka föräldrar syns i form av två hål. Hål som aldrig läker och orsakat mannen svår psykisk ohälsa.

Snällhet är inte längre något vi kan ignorera, fnysa åt eller vifta bort som något onödigt. Det är helt avgörande för människors hälsa, ned på biologisk nivå. Snällhetens frånvaro på skolor är anledningen till att 100.000 barn och ungdomar går till skolan med en klump i magen och snällhetens närvaro är nyckeln till att vi kan prestera och må bra.

 

Fler nyheter